– Det handler om å finne de riktige folkene

Vinneren av Årets mangfoldsvirksomhet 2020 er opptatt av å gi folk muligheten til å vise hva de kan, uansett hvilken bakgrunn de har – og får ros av juryen for å være åpen om at det ikke alltid er like lett.

Gulvlegger Mohamad Alhaif (i midten) fra Syria i munter prat med kollegaer.

– Nå når det har fått sunket litt inn så synes jeg det bare blir større og større å ha vunnet, sier Kristian Mellem, daglig leder i Lydgulvsystemer.

Gulventreprenøren på Lunner i Hadeland vant først Mangfoldsprisen for små virksomheter i Viken. På regjeringens integreringskonferanse i september gikk de til topps foran alle de andre fylkesvinnerne og fikk hedersprisen Årets mangfoldsvirksomhet 2020 av kunnskapsminister Guri Melby.

– Det kom litt overraskende på, kan du si. Jeg visste ikke om prisen en gang før vi var nominert! Sier den stolte vinneren. 

Gir folk en sjanse

Lydgulvsystemer støper gulv og lydisolerer mellom etasjer i boligbygg, og opererer over hele Østlandsområdet. Det finnes ikke en skole for å lære faget, det er dem selv som må trene opp folk til å bli gode i jobben.

De siste tjue årene, forklarer Mellem, har det vært vanskelig å få tak i nok folk. Ikke bare for dem, men for hele byggebransjen. Derfor har samarbeidet med Nav og Flyktningetjenesten vært viktig for å rekruttere nye ansatte. Flere av de som jobber i den prisvinnende virksomheten i dag har kommet til dem via disse instansene.

– For meg som leder handler det om å finne de riktige folkene for at virksomheten skal vokse, sier han.

Selv om juryen skriver i sin begrunnelse for tildelingen av prisen at Lydgulvsystemer er et foregangseksempel for andre virksomheter, sier Mellem at han ikke ansetter for å være snill. Men han er opptatt av å gi folk en sjanse.

–  Jeg gir folk tillit og mulighet til å vise hva de er gode for, men så er det også sånn at om du ikke klarer oppgavene dine så får du heller ingen framtid her.

Han roser både Nav og Flyktningetjenesten for å være flinke til å finne de riktige folkene. I dag har flere av de ansatte med innvandrerbakgrunn i Lydgulvsystemer fått fast ansettelse og noen har også rykket opp i lederstillinger.

Ærlig om utfordringer

Det er mange nasjonaliteter i sving når de ansatte i Lydgulvsystemer støper gulv. Her er det folk fra blant annet Syria, Polen og Sør-Afrika.

– Vi kunne nok ha vært enda flinkere til å jobbe med fellesskapskulturen på arbeidsplassen, sier Mellem. I en bedrift der mange kommer fra flere forskjellige land og kulturer har det ikke alltid vært enkelt å jobbe sammen.

– Men det har vært veldig viktig at vi har hatt disse utfordringene på agendaen fra dag én, sier han, og forteller at de slår ned på fordommer og utsagn som bryter ned samarbeidet i stedet for å bygge det opp.

Det at Mellem er ærlig på at det er utfordringer knyttet til å ha mange ansatte med ulik bakgrunn, trekkes fram av juryen som noe positivt. Han og resten av de ansatte i Lydgulvsystemer roses for å ta tak i de kulturelle utfordringene som dukker opp.

Én ting er at de ikke snakker samme språk. I byggebransjen er de vant til å tegne i snøen og gestikulere, som han sier. Det er når forskjellige kulturer møtes det kan bli vanskelig, sier Mellem. Men gradvis har de løst opp i de ulike grupperingene på arbeidsplassen.

–  Når folk får mer kunnskap om hverandre jobber de bedre sammen. Det er veldig moro å se at gutta samarbeider mye bedre nå enn de gjorde før, sier han.

Ser effekten av prisen

For Mellem og resten av de ansatte i Lydgulvsystemer har det vært en opptur å vinne Mangfoldsprisen. Han forteller at det kjennes ut som en god klapp på skuldra å få en utmerkelse fra staten. For ham er prisen en bekreftelse på at det er noe riktig i måten de jobber på.

– Jeg tenker spesielt på de som har vært med i selskapet fra start, sier Mellem. – Jeg håper de er stolte over det de har fått til. 

Han forteller at seieren har blitt lagt merke til, både av kunder, samarbeidspartnere og lokalbefolkningen. Ikke lenge etter prisutdelingen ble han stoppet av en eldre mann på Biltema som hadde fått meg seg at de hadde vunnet og som gratulerte. Det synes Mellem var stort.

Når han ser responsen de har fått er han ikke i tvil om at det er viktig å dele ut Mangfoldsprisen.

– Prisen har en effekt når noen legger merke til utdelingen, kanskje gjør seg en tanke rundt det og forhåpentligvis blir kvitt noen fordommer. Om du spør meg om dette er noe man skal fortsette med så er det et rungende ja, sier den fornøyde vinneren.