5 råd fra fjorårets vinnere

Ifølge vinnerne av Mangfoldsprisen 2019 er det ofte enkle grep eller endringer som skal til for å lykkes med mangfoldsarbeidet. Uansett om det er et arbeid dere skal starte på eller om dere ønsker å bli enda bedre, finnes det smarte måter å jobbe med mangfold på. Vi har samlet de beste tipsene og erfaringene fra Septer og Matbørsen som vant Mangfoldsprisen 2019.

Råd fra tidligere vinnere

1. Vit hvorfor dere vil jobbe med mangfold!

Vi vet fra forskningen at arbeidsplasser med mangfold yter bedre. Fjorårets vinnere fortalte at mangfoldsarbeidet både har gitt nye muligheter og et bedre arbeidsmiljø. Ved å fastslå hvorfor dere vil jobbe med mangfold, kan det bli lettere å legge en god plan for arbeidet.

Bli først enige med dere selv om hvorfor det er viktig for deres bedrift å jobbe med mangfold. Innebærer det tilgang ny kompetanse og nye ressurser? Betyr det at dere kan jobbe på nye områder? Eller er det kanskje et viktig tiltak for å bedre arbeidsmiljøet? Bruk motivasjonen deres til å sette tydelige mål for mangfoldsarbeidet. På den måten er dere allerede i gang.

2. Språk er viktig!

Å mestre arbeidsspråket er i mange tilfeller viktig for sikkerheten på jobb, og språk har mye å si for trivsel. Et av de viktigste tipsene fra fjorårets mangfoldsvirksomhet Matbørsen, er å satse skikkelig på språkopplæring. HR-sjef i Matbørsen Kristine Abrahamsen anbefaler å kartlegge språket til nye ansatte med en enkel test og deretter tilby nødvendig språkopplæring. Det bør ifølge Abrahamsen være obligatorisk og i arbeidstiden for at det skal fungere optimalt.

Dyrt og vanskelig, tenker du? Det behøver det ikke være. Gjennom Kompetanse Norge kan dere søke støtte til gjennomføring av språkopplæring, og Folkeuniversitetet leier ut sine lærere til bedrifter og andre som trenger det.

3. Vær åpne i utlysningene

I følge Shadab Khan som er partner i Septer og selv har bakgrunn fra Pakistan, Canada og England, er norske jobbsøkeprosesser ganske firkantet, og utlysningene er ofte veldig spesifikke på ønsket utdanning eller bakgrunn. Ved å heller fokusere på ønskede ferdigheter og egenskaper kan man tiltrekke seg et bredere spekter av søkere, og man unngår å ekskludere allerede i stillingsutlysningen.

Husk at det alltid ligger mer bak en CV. Er det noe du er nysgjerrig på eller gjerne skulle visst mer om, kan det være vel verdt å kalle inn til intervju eller samtale for å bli kjent med personen bak søknaden og CVen.

4. Dyrk fortrinnene i ulik kompetanse og erfaring

Vi vet at mangfold kan bety større lønnsomhet og konkurransekraft. For Septer var det å rekruttere personer med ulik landbakgrunn en anledning til å henvende seg til nye markeder. Ifølge daglig leder Harald Martinsen er det en vanlig misforståelse at bakgrunn er noe som skal kompenseres for. Ved å snu på det, og heller dyrke styrken som finns i å ha et team med sammensatt bakgrunn, erfaring og kompetanse, kan man høste mange frukter av mangfoldsarbeidet.

5. Samarbeid med andre

Det finnes mange veier til å bli en god mangfoldsbedrift. For Matbørsen har en av suksessoppskriftene vært et godt og tett samarbeid med Nav, der de har stilt tydelige krav og kommunisert hva de ønsker seg. I tillegg har de samarbeider de tett med bedriften Fønix om fagbrev for mange av sine ansatte. Septer har samarbeidet med et initiativ for å få innvandrere med høyrere utdanning ut i arbeid, og har gjennom det rekruttert praktikanter med relevant bakgrunn og erfaring. Med andre ord kan det være lurt å se seg om etter gode initiativ eller samarbeidspartnere.

Lykke til!